• רח' וייצמן 14, קומה 17, יחידה 1705, תל אביב
  • טלפון: 03-5476685

banner

אלרגיה במגע, דרמטיטיס במגע

אלרגיה למתכות, כפפות, בדים, חומרי קוסמטיקה, דאודורנטים ועוד (Contact Allergy).

לפעמים מגע עם חומרים שונים (בד"כ אך לא תמיד ממושכת) עלולה לגרום לתגובות עוריות שונות. באופן כללי התגובות העוריות שנוצרות נקראות דרמטיטיס. חלק מהדרמטיטיס האלה יכולות להיות אלרגיות, מה שזה אומר שהן מתווכות ע"י מערכת החיסון כביטוי של דחיית חומר שהגוף מזהה כמזיק.

כ-20% מהבעיות בריאות הקשורות לעבודה הן בעיות עוריות, ומתוכן, אחוז נכבד (79-90%) מהווה בעיות של דרמטיטיס במגע. מבחינה מעשית, ניתן להבדיל בין 4 סוגים של דרמטיטיס במגע:

  • דרמטיטיס מרגיז (Irritative Dermatitis): מהווה 80% מכלל המקרים של דרמטיטיס במגע. מדובר בתגובה עורית דומה לכוויה (עם מגוון חומרה מאודם בלבד עד כווית עור דרגה 3) שמתרחשת בכל אדם במידה והעור שלו נחשף לריכוז מתאים של חומר מזיק למשך מספיק זמן. דוגמא לזה היא חומצות שייגרום לנזק בעור ולתגובה עורית בכל אדם. בד"כ התגובות האלה מתרחשות במידיות, בדקות ספורות. הפתרון הוא הימנעות ממגע עם החומרים הנ"ל, שימוש באמצעי מיגון (למשל כפפות עמידות לחומר).
  • דרמטיטיס בחשיפה לקרינת השמש (Photocontact Dermatitis): מתרחשת באזורים חשופים לקרינת השמש (או לחלופין לאור UV) בצורה דומה לכווית עור כתוצאה מחשיפה מוגזמת לשמש וזאת לאחר חשיפה לחומרים שמשרים רגישות לאור UV (אשר כלול בקרינה הטבעית של השמש). חומרים שמשרים תגובה כזאת יכולים להיות שייכים ל-2 קבוצות:

פותואלרגים: למשל חשיפה עורית ל-PABA, חומר שקיים במספר משחות להגנה בפני קרינת השמש. במקרים של חומרים פותואלרגים נדרשת חשיפה קודמת לחומר המשרה.

פותוטוקסים: למשל תגובה עורית לאחר חשיפה לשמש באנשים שנמצאים תוך טיפול פומי באנטיביוטיקות מקבוצת טטראציקלינים. במקרים של חומרים פותוטוקסים לא נדרשת חשיפה קודמת לחומר המשרה.

  • אורתיקריה במגע: תגובה המתאפיינת בתפרחת מגרדת שמופיעה במהירות לאחר מגע עם החומר האלרגני (לפעמים דגים, בשמים ועוד חומרים מגוונים). התגובה חולפת כעבור שעות ספורות לאחר הפסקת החשיפה.
  • דרמטיטיס במגע אלרגית או היפרסנסיטיבית: תגובה יחסית איטית באזור העור שנמצא במגע עם החומר האלרגני. למשל, אלרגיה למתכות, לניקל, שמתבטאת כנפיחות, אודם באזור של העגילים.

האבחון של הגורם מתבסס על המידע שהנבדק מוסר, על התזמון, סוג התגובה, מהירות התגובה, זמן הפוגה, חשיפה לחומרים, פיזור התגובה ועוד. בחשד לדרמטיטיס במגע מסוג אלרגית ניתן לבצע בדיקת מדבקה (Patch Test) אשר מתבססת על חשיפה של העור לחומר חשוד למשך 48 שעות. כעבור זמן זה התגובה בעור מאשרת או שוללת קשר בין התופעה לגורם שנבדק. לפעמים יש צורך לראות את המטופל שוב עד 48 שעות לאחר הסרת המדבקה עקב אפשרות של תגובה גבולית שתגדל עם הזמן. הטיפול בדרמטיטיס במגע מתבסס על הימנעות מחשיפה לחומר הגורם, או על שימוש באמצעי מגן כגון כפפות. בעיה זאת שכיחה כבעיה תעסוקתית (למשל שימוש בכפפות ואלרגיה ללטקס, חומר גלם של הכפפות הרגילות), בעיה קוסמטי (אלרגיה לחומרים קוסמטיים, לצבע לשיער, לחינה, החומר הנפוץ לקעקועים). חשוב לציין שאנשים עם אלרגיה למתכות שונות צריכים למסור זאת לרופאים המטפלים כאשר ואם מתוכנן השתלת גוף זר כגון השתלת שן, השתלת מפרק מלאכותי. אלרגיות במגע אחרות גם יש לדווח לרופא מטפל כי עלולות להיות השלכות (למשל אלרגיה לתימרוסל, גורם מייצב חומרים שונים כגון חיסונים). הטיפול בתגובות אלרגיות אלו כולל סטרואידים (במשחה או דרך הפה) ותרופות מקבוצת האנטיהיסטמינים.