• רח' וייצמן 14, קומה 17, יחידה 1705, תל אביב
  • טלפון: 03-5476685

banner

דרמטיטיס אטופית - אקזמה אטופית

"אסתמה של העור" או בשם האנגלי Atopic Dermatitis, Atopic Eczema.

דרמטיטיס אטופית היא המחלת עור כרונית השכיחה ביותר בקרב ילדים. המחלה מופיעה בעד 17% מכלל הילדים בגיל בית ספר. המחלה שכיחה יותר בילדים שלוקים באסתמה או נזלת אלרגית. מדובר במחלה כרונית עם התלקחויות והפוגות שמתחילה בד"כ בינקות.

הופעה של תסמינים מתאימים לדרמטיטיס אטופית במבוגרים, ללא סיפור של מחלה זו בילדות, מהווה צורך לשלילת מחלות אחרות.
למחלה יש נגעים חדים וכרוניים. הנגעים החדים של המחלה מתאפיינים בד"כ בחספוס עם כשכשיים על רקע אודם ועם סדקים בעור. אזור הנגוע מגרדים ועלול לכאוב. הנגעים הכרוניים מתאפיינים בעור מעובה, אזורים קשים בעור והדגשה גסה של הקווים הטבעיים בעור. בגיל הינקות הנגעים מופיעים בד"כ בפנים, קרקפת ובאזורים המיישרים של הגפיים. בילדים שכיחה הופעת נגעים מתחת לאזור של הישבן. החל מגיל זה, המיקום המועדף הוא בקיפולי עור בגפיים. חשוב ביותר, המחלה עלולה לערב את העיניים, דבר שמהווה צורך לטיפול בהקדם על מנת למנוע נזק קבוע.

בלוקים בדרמטיטיס אטופית יש נטייה לזיהומים בעור ע"י חיידקים, פטריות וגם נגיפים (וירוסים). לפעמים, בעת התלקחות, יש צורך לטפל בזיהום המשני בנוסף לטיפול הייעודי למחלה.

התפתחות המחלה מובנת באופן חלקי בלבד. בין הגורמים הם תפקוד לא תקין של מערכת החיסון וליקוים מבניים בעור. אם זה אמור, יש עדויות שמספר גורמים סביבתיים, למשל קרדית אבק בית ולפעמים מזונות מסוימים, עלולים לגרום להחמרת המחלה. הנוגדן הטיפוסי לאלרגיה, IgE, מוגבר בדם ברוב לוקי דרמטיטיס אטופית אך לא מדובר בממצא סגולי.

טיפול בדרמטיטיס אטופית מורכב במספר צירים:

  • הימנעות מחשיפה לגורמים המגרים את העור והמסירים את השימון הטבעי שלו: כגון סבונים, דטרגנטים, כימיקלים. מומלץ להשתמש, במקום סבונים, בחומרים מנקים (cleansers) עם רמת חומציות (pH) ניטרלית. מומלץ מקלחת לאחר הזעה. מומלץ לעשות שתיפה נוספת לכביסה על מנת להסיר את השאריות של אבקת כביסה.
  • ביגוד: מומלץ ביגוד מאוורור, עדיפות לכותנה. חשוב לכבס כל בגד חדש לפני שימוש ראשון וגם אחרי אחסון ממושך.
  • הימנעות מחשיפה לגורמים אלרגיים ידועים, מומלץ לדון על צורך לשלילת גורמים אלרגיים עם אלרגולוג.
  • חשוב מאד להחזיר לעור לחות באמצעות אמבטיה או מקלחת ולמנוע התאדות של אותה הלחות באמצעות חומרים שומניים שונים כמו למשל בלנאום, בהמלצת רופא אלרגולוג. שימוש במשחות לחות ללא תוספות ריח.
  • בעת התלקחות יש לפעמים צורך לטיפול במשחות עם סטרואידים, ותמיד השאיפה היא לזמן קצר כי שימוש במשחות עם סטרואידים עלול לגרום לשינוים בלתי הפיכים בעור בשימוש ממושך. יש היום אפשרות של טיפולים בתרופות נגד דלקת שאינם מכילים סטרואידים, אשר מתאימים לקבוצת גיל מעל שנתיים (למשל משחת אלידל). לעיתים רחוקות ורק במקרים חמורים מאד, עלול להיות צורך לטיפול פומי בסטרואידים.
  • אחד התסמינים המציקים ביותר בדרמטיטיס אטופית זה הגרד. גרד זה לא דומה לגרד של מחלות אלרגיות אחרות, טבעו גם שונה. טיפול בתרופות אנטיהיסטמיניקה אשר מועילים מאוד באלרגיות אחרות פחות מוצלח בדרמטיטיס אטופית ואלה שעוזרים עושים זאת בעיקר בזכות התכונות המרדימות שלהם.
  • במקרים קשים ניתן להשתמש בפותותרפיה (קרינה במנורות UV).